• 1399/11/07 - 06:58
  • 983
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
حفاظت شنوایی

معیار انتخاب وسایل حفاظت شنوایی

وسایل حفاظت شنوایی بعنوان آخرین راه حفاظت و تکمیل کننده حفاظت در محیط های کاری با سروصدای بیش از حد مواجهه شغلی استفاده می شود...

حفاظت شنوایی

وسایل حفاظت شنوایی بعنوان آخرین راه حفاظت و تکمیل کننده حفاظت در محیط‌ های کاری با سروصدای بیش از حد مواجهه شغلی استفاده می‌ شود

چگونه می‌ توان تشخیص داد کدام ایرپلاگ‌ ها بهترین تناسب را با گوش کارکنانمان دارند؟

طبق برآورد علمی در ایران بیش از دو میلیون نفر از شاغلین صنعتی در معرض صدای زیان آور می‌ باشند. در بسیاری از محیط‌ های صنعتی کاهش و کنترل فنی صدا در کوتاه مدت امکان پذیر نیست، بنابراین استفاده از وسایل حفاظت شنوایی به عنوان راه حل موقت و مکمل می‌ تواند کارگران در مواجهه با صدا را حفاظت نماید. معمولاً این تجهیزات شامل حفاظ روگوشی (Ear Muff) و توگوشی (Ear Plug) است. طبق ماده ۹۱ و تبصره دو ماده ۹۵ قانون کار جمهوری اسلامی ایران کارفرمایان ملزم هستند که به منظور تامین حفاظت و سلامت کارگران وسایل حفاظت شنوایی را تهیه و در اختیار آنان قرار دهند. و کارگران نیز ملزم به استفاده از آنها می‌ باشند. با توجه به اینکه قابلیت حفاظتی تجهیزات حفاظت شنوایی وابسته کیفیت ساخت و وضعیت صدای محیط کار می‌ باشد، و مطابق ماده ۹۰ قانون کار لازم است که این حفاظها مورد آزمون و تست قرار گیرند تا از کارایی آنها برای حفاظت کارکنان اطمینان حاصل شود.

تجهیزات حفاظت شنوایی به عنوان یک انتخاب مهم در برنامه حفاظت شنوایی مطرح شده‌ اندتا مواجهه با صدا در محیط‌ های صنعتی کنترل شود از عوامل مهم در انتخاب محافظ‌ های شنوایی برای محیط‌ های کاری مختلف، مقدار کاهندگی صدا است که تحت عنوان مقدار (Noise Reduction Rate) گوشی توسط شرکت سازنده تعیین       می‌گردد. از طرفی میزان کاهندگی صدای اسمی شرکت‌ های سازنده می‌ تواند در مقایسه با میزان کاهندگی واقعی آنها متفاوت باشد. لذا مسئولین بهداشت حرفه‌ ایعضو کمیته حفاظت فنی و بهداشت کار واحد‌ های کاری بایستی با استفاده از روش‌ هاییقدرت کاهندگی صدای واقعی گوشی‌ هاییکه توصیه می‌ نماید را تعیین نموده و مستندات آنرا نگهداری نمایند. در این جزوه سعی کردیم به شما کمک کنیم تا میزان کاهندگی واقعی گوشی‌ های حفاظتی را تعیین کنید.

تصور کنید یکی از دوستانتان را جهت خرید کفش برای خودتان با این سفارشات به فروشگاه می‌ فرستید؛ هر اندازه ای، هر شکلی، هر سلیقه‌ ایو…   با این فرض که واقعاً برایتان اهمیتی ندارد! رویکرد اکثر مردم در رابطه با انتخاب ایرپلاگ همین طرز تفکر کوته بینانه می‌ باشد. فرضیه عمومی این است که؛ هر ایرپلاگی که در گوش من قرار گیرد از شنوایی من محافظت خواهد کرد و مشخصات آن اهمیتی ندارد. در حقیقت کانال گوش انسان دارای اندازه‌ ها و اشکال مختلفی است که از هر دو عامل تناسب و سطوح محافظتی ایرپلاگ تاثیرپذیر می‌ باشد، به علاوه راحتی گوش و عدم احساس فشار در داخل کانال گوش نیز عامل تاثیرگذاری می‌ باشد.

مسئولین کارگاه‌ هاییکه سفارش خرید ایرپلاگ با فقط یک اندازه و یک شکل را می‌ دهند، در واقع تلاش‌ های انجام گرفته جهت مراقبت از شنوایی کارکنان را با شکست مواجه می‌ سازند. چرا گوناگونی ایرپلاگ‌ ها اینقدر اهمیت دارد؟ براساس مطالعه انجام گرفته در رابطه با اندازه کانال گوش در نژاد‌ ها و جمعیت‌ های مختلف؛ نتایج مبنی بر کوچکتر بودن تقریباً ۲۰ درصدی اندازه کانال گوش خانم‌ ها نسبت به آقایان بدست آمده است، همچنین افرادی که از نسل‌ های آسیایی و آفریقایی بودند کانال گوش کوچکتری نسبت به نسل‌ های اروپایی در مقایسه جمعیتی داشتند. فراتر از داده‌ های آماری جمعیتی در رابطه با اندازه، اختلاف‌ های بارزی نیز در رابطه با شکل کانال گوش افراد وجود دارد. یکی از مزایای ارائه متنوع اشکال و اندازه‌ های وسایل محافظت شنوایی در حقیقت این نکته است که مبلغ خرید تمام شده عموماً بدون افزایش بوده و یا با افزایش ناچیزی همراه می‌ باشد. کارگاهی که ۱۰۰۰ عدد ایرپلاگ از یک نوع سفارش بدهد و یا تعداد 250 عدد در ۴ نوع مختلف خریدار کند، قیمت تمام شده در دوحالت تقریباً برابر می‌ باشد. اما هر چقدر تنوع بیشتر می‌ گردد گوش‌ های بیشتری از کارکنان با ایرپلاگ‌ ها متناسب شده و به طور مشخص، محافظت برای تعداد بیشتری از کارکنان فراهم می‌ گردد. آزمایش تناسب وسایل محافظت شنوایی به کاربر اجازه می‌ دهد که محافظ‌ های شنوایی گوناگونی را که ممکن است برای او مناسب باشند را امتحان کند. غالباً اولین ایرپلاگ انتخاب شده توسط کارکنان به عنوان بهترین گزینه برای آنها نمی‌ باشد. وانگهی با وجود چندین نوع از ایرپلاگ، تصمیم گیری می‌ تواند در رابطه با اینکه کدام ایرپلاگ برای کاربر مورد نظر انتخاب بهتری باشد سخت گردد.

  • گروه خبری :
  • کد خبر : 38336
کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید