روز جهانی بهداشت حرفه ای
هشتم اردیبهشت روز جهانی ایمنی و بهداشت حرفه ای
معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی همزمان با روز جهانی ایمنی و بهداشت حرفه ای (28 آوریل/8 اردیبهشت) از اشتغال به کار 20 میلیون ایرانی در 2 میلیون و 800 هزار کارگاه خبر داد و گفت: 3 هزار بازرس بهداشت حرفه ای بر این کارگاه ها نظارت می کنند.
معاون بهداشت وزارت بهداشت در روز جهانی ایمنی و بهداشت حرفه ای اعلام کرد:
شاغل بودن 20 میلیون ایرانی در 2 میلیون و 800 هزار کارگاه
معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی همزمان با روز جهانی ایمنی و بهداشت حرفه ای (28 آوریل/8 اردیبهشت) از اشتغال به کار 20 میلیون ایرانی در 2 میلیون و 800 هزار کارگاه خبر داد و گفت: 3 هزار بازرس بهداشت حرفه ای بر این کارگاه ها نظارت می کنند.
به گزارش وبدا، دکتر علیرضا رئیسی با اعلام این خبرافزود: بر اساس آمارهای منتشره از مرکز آمار ایران در حال حاضر بیش از 2 میلیون و 800 هزار کارگاه با بیش از 20 میلیون نفر شاغل در بخش های صنعت، معدن، کشاورزی و خدمات کار می کنند که تأمین، حفظ و صیانت از سلامت کار و کارگر و محیط کار و پیشگیری از بیماری های شغلی در این بخش عظیم بر عهده کارشناسان بهداشت حرفه ای شاغل در وزارت بهداشت می باشد و در این راستا حدود 3000 بازرس بهداشت حرفه ای در کشور ارائه خدمت می کنند.
وی افزود: بازرسان بهداشت حرفه ای علاوه بر بازرسی از محیط های کاری، وظیفه رسیدگی به شکایات واصله در زمینه محیط های کاری ناسالم، پاسخ به استعلام های بهداشتی مراکز صدور مجوز در بدو تأسیس و بهره برداری از کارگاه ها و تعیین وضعیت کارگاه از نظر استانداردهای بهداشت حرفه ای، بررسی مشاغل سخت و زیان آور، نظارت بر حسن اجرای دستورالعمل ها و بخشنامه های بهداشت حرفه ای و طب کار، برگزاری برنامه های آموزشی و بازآموزی بهداشت حرفه ای به جامعه هدف (کارگران، کارفرمایان، ارائه دهندگان خدمات بهداشت حرفه ای)، نظارت بر ارائه معاینات سلامت شغلی، نظارت بر رعایت استانداردهای شغلی در محیط کار، اجرای برنامه های بهداشت حرفه ای برای گروههای شغلی خاص، نظارت بر عملکرد بخش خصوصی از جمله تشکیلات بهداشت حرفه ای و کمیته های حفاظت فنی و بهداشت کار و شرکت های خصوصی ارائه دهنده خدمات بهداشت حرفه ای را عهده دار می باشند.
معاون بهداشت وزارت بهداشت بیان کرد: مرکز سلامت محیط و کار به منظور اجرای استانداردهای بهداشت حرفه ای در محیط های شغلی اقدام به تدوین بیش از 40 راهنمای تخصصی بهداشت حرفه ای در حیطه های مختلف و همچنین کتاب حدود مجاز مواجهه شغلی کرده است .
وی ادامه داد: برنامه های تخصصی در زمینه کنترل عوامل شیمیایی زیان آور، عوامل فیزیکی زیان آور (صدا، ارتعاش، روشنایی و استرس حرارتی) و عوامل خطر ارگونومیکی در محیط های شغلی از سوی این مرکز برنامه ریزی و در حال اجراست. همچنین دوره های آموزشی و بازآموزی با هدف توانمندسازی بازرسان بهداشت حرفه ای در زمینه شناسایی، ارزیابی و کنترل عوامل زیان آور شیمیایی، فیزیکی و ارگونومی به صورت آبشاری در سطح کشور برگزار شده است.
دکتر رئیسی اظهار داشت: با راه اندازی سامانه جامع بازرسی بهداشت حرفه ای نیز بازرسی های بهداشت حرفه ای به صورت آنلاین ثبت می شود و می توان گزارش های مربوط به اجرای برنامه های بهداشت حرفه ای و شاخص های مربوطه را احصاء کرد. این مرکز همچنین اقداماتی نظیر گردآوری بانک اطلاعات ابعاد آنتروپومتریکی دانش آموزان کشور، بروز رسانی و بومی سازی استانداردهای میز و صندلی مدارس بر اساس این بانک اطلاعاتی و لحاظ کردن مطالب آموزشی ارگونومی در کتب مقاطع مختلف تحصیلی را در زمینه ارگونومی مدارس انجام داده است.
ایران متعهد به استقرار مدیریت جامع مواد شیمیایی
معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: ارائه خدمات بهداشت حرفه ای به شاغلین مشاغل خاص نظیر قالیبافان، کشاورزان، معدن کاران، پرتوکاران، شاغلین پسماند و همچنین کارکنان دولت نیز در دستور کار قرار دارد. در ضمن بر اساس تعهد بین المللی اجلاس فوریه 2006 (بهمن 1384) دبی، کشور ایران به همراه 120 کشور جهان متعهد به استقرار مدیریت جامع مواد شیمیایی شده است.
دکتر رئیسی افزود: از دیگر اقدامات بهداشت حرفه ای که در راستای تعهدات بین المللی انجام شده است، تهیه پروفایل ایمنی شیمیایی با همکاری 36 حوزه کاری دخیل می باشد که در این راستا، بومی سازی و استانداردسازی روش های اندازه گیری و آنالیز مواد شیمیایی در دستور کار قرار دارد.
وی خاطرنشان کرد: خدمات بهداشت حرفه ای در کارگاهها نیز از طریق استقرار تشکیلات بهداشت حرفه ای کارگاهی به شاغلین ارائه می شود. دانش آموختگان بهداشت حرفه ای به عنوان مسئول بهداشت حرفه ای در این تشکیلات ارائه خدمات می کنند که در حال حاضر بیش از 55 درصد از کارگاهها از این خدمات برخوردار هستند.
وی ادامه داد: با توجه به پیشرفت سریع تکنولوژی و فناوری های نوین و ایجاد تحول ناشی از آنها در محیط های کاری، نوسانات موجود در ترکیب نیروهای شاغل، تغییرات آب و هوایی، افزایش مشاغل و صنایع سبز و تغییرات ایجاد شده در سازمانها، لازم است ضمن پیش بینی مخاطرات جدید ایمنی و سلامت شغلی بتوانیم با ایجاد یک فرهنگ پیشگیرانه ایمنی و سلامت شغلی در دنیای همیشه در حال تغییر، به طور مؤثر این مخاطرات را مدیریت کنیم.
وی در خصوص شعار امسال سازمان بین المللی کار «آینده کاری ایمن و سالم» گفت: بنابر اعلامیه کنفرانس عالی ریو، انسانها نقش محوری در ارتباط با توسعه پایدار بر عهده داشته و مستحق برخورداری از یک زندگی سالم می باشند. بهداشت حرفه ای به عنوان عنصری اساسی، یک بعد بهداشتی و اجتماعی از اصل توسعه پایدار را تشکیل می دهد و مسلماً عملکردهای بهداشت حرفه ای از فعالیت های کلیدی است که رسیدن به توسعه پایدار را تسهیل می کند. بنابراین با عنایت به شعار امسال سازمان بین المللی کار "آینده کاری ایمن و سالم" و با تأکید بر هدف " توسعه پایدار با تأمین محیط کار ایمن و سالم با رویکرد مدیریت مشارکتی و فناوری های نوین" اعلام شده است.
وی افزود: ۲۸ آوریل توسط سازمان بینالمللی کار (ILO) به عنوان روز جهانی ایمنی و بهداشت حرفه ای اعلام شده است. این سازمان از سال 2003 با هدف پیشگیری از حوادث و بیماریهای شغلی، مراسمی در این روز که در ایران مصادف با 8 اردیبهشت ماه می باشد برگزار می کند.
مرگ سالانه 2.78 میلیون کارگر در جهان به علل حوادث شغلی
معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: مطابق با آمار منتشره از سوی سازمان بین المللی کار، سالانه 2.78 میلیون کارگر به علت حوادث شغلی و بیماریهای شغلی جان خود را از دست می دهند و ۳۷۴ میلیون کارگر دیگر نیز از حوادث شغلی غیر کشنده رنج می برند.
دکتر رئیسی افزود: گذشته از هزینه های اقتصادی، هزینه های نامشهودی نیز وجود دارد که به طور کامل در این ارقام دیده نشده است که شامل رنج بی حد و حصر انسانی ناشی از وقوع حوادث و بیماری های ناشی از کار در محیط های کاری است و قابل ذکر است که این مشکلات با به کار بستن موازین بهداشت حرفه ای در محیط کار قابل پیشگیری است.
معاون بهداشت وزارت بهداشت بیان کرد: بروز حوادث و بیماریهای ناشی از کار که منجر به مرگ، از کارافتادگی موقت یا دائم و معلولیت افراد می شود، از یک طرف کارگر و خانواده اش را متضرر کرده و از سوی دیگر سبب وارد شدن آسیبهای جبران ناپذیری به بدنه اقتصاد جامعه خواهد شد. نقش ایمنی و بهداشت حرفه ای تنها به محیط کار ختم نمی شود و اثرات و پیامدهای آن بر سلامت کل جامعه تأثیر می گذارد.
وی اظهار داشت: تأمین سلامت شغلی در محیط کار، به طور مستقیم ارتباط مثبتی با افزایش تولید ناخالص ملی دارد. سازمان بینالمللی کار، هشدار داده است مرگ هر نیروی کار، به طور مستقیم به اقتصاد هر کشوری آسیب میزند و با مرگ هر کارگر، حدود 7500 روز کاری نیز از بین میرود.
معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: براساس آمارهای این سازمان بینالمللی، حدود 4 تا 5 درصد تولید ناخالص داخلی کشورها صرف هزینههای حوادث و بیماری های ناشی از کار میشود. بر این اساس امروزه اقتصاددانان نیروی انسانی را به عنوان یک ثروت ملی دانسته و اعتقاد دارند که با نیروی انسانی باید مانند سرمایه رفتار نمود. چرا که نیروی کار سالم، عامل توسعه هر کشور است. اگر به هر دلیلی سلامت محیط کار آسیب ببیند، در آن صورت همه اعضای جامعه، متضرر خواهند شد.
وی تصریح کرد: بهداشت حرفهای شاخهای از علوم بهداشتی است که هدف آن تأمین و ارتقای عالی ترین سطح سلامت جسمی، روانی و اجتماعی برای کارگران همه مشاغل، پیشگیری از بیماری ها و حوادث ناشی از کار، به کار گماردن نیروی کار در محیط و شغلی که از لحاظ جسمی و روانی قدرت انجام آن را دارد و به طور خلاصه تطابق کار با انسان است.
معاون بهداشت وزارت بهداشت خاطر نشان کرد: یکی از مهمترین برنامه های جاری نظام مراقبت سلامت در وزارت بهداشت نیز حفظ سلامت نیروی کار است که نظام سلامت کشور با همراهی و همکاری سازمان های ذیربط این رسالت سنگین را مدیریت می کند.
دکتر رئیسی تاکید کرد: اهمیت حفظ سلامت شاغلین و ایجاد محیط کاری سالم برای آنان در قوانین جاری کشور و در اسناد بالادستی، فصل چهارم قانون کار جمهوری اسلامی ایران و همچنین در آیین نامه ها، دستورالعمل های مصوب هیأت وزیران و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تصریح شده است.
معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: با توجه به رسالت وزارت بهداشت در راستای تأمین و حفظ سلامت نیروی کار، وزارت بهداشت با محوریت مرکز سلامت محیط و کار معاونت بهداشت برنامه های تخصصی در این زمینه را در دست اقدام دارد. یکی از مهمترین عناصر در نظام مراقبت سلامت نیروی کار، سیستم بازرسی بهداشت کار می باشد که زیر بنای اصلی سیاست گذاری و برنامه ریزی وزارت بهداشت در بخش بهداشت حرفه ای است.
وی در پایان اظهار داشت: بازرسان بهداشت حرفه ای با نظارت مستمر بر روی محیط های کاری، نواقص بهداشتی موجود را اعلام و در صورت لزوم و استنکاف کارفرما از برطرف کردن این نواقص، با اقدامات قانونی لازم، سالم سازی محیط های کاری را تا حصول نتیجه مورد نظر پیگیری می کنند./