تشک و بالشت مناسب
ویژگی های تشک و بالشت مناسب
تشک نامناسب می تواند باعث کمردرد شود و در افراد مبتلا به کمردرد باعث بدتر شدن کمردرد می شود. معمولا دردهای کمر ناشی از تشک نامناسب در صبح دیده می شود. تشک های سفت و نرم هردو باعث ایجاد کمر درد می شوند.
تشک نامناسب می تواند باعث کمردرد شود و در افراد مبتلا به کمردرد باعث بدتر شدن کمردرد می شود. معمولا دردهای کمر ناشی از تشک نامناسب در صبح دیده می شود. تشک های سفت و نرم هردو باعث ایجاد کمر درد می شوند. در موارد کمردرد حاد، قبلا گفته می شد که بیمار بر روی زمین سفت بخوابد اما ثابت شده که این بیماران نیز باید از تشک با قوام متوسط استفاده کنند. تشک نباید به نحوی باشد که بدن به داخل آن فرو رود. در افرادی که کمر درد دارند قرار دادن یک بالشت بین زانوها موقعی که به پهلو خوابیده اند باعث می شود ستون فقرات در حالت مناسب تری قرار گیرد. تشک باید تا حدی به قوسهای بدن تطابق یابد، تخت بماند، قدرت فنری آن متعادل باشد، تهویه مناسبی داشته باشد، نه خیلی گرم و نه خیلی خنک باشد.
مهمترین نکته در هنگام خرید راحتی تشک است. ساختار بدنی و وزن افراد متفاون است لذا نقاط فشار آنها در روی بدن متفاوت است.
در هنگام خرید بهتر است چند دقیقه روی تشک بخوابید و به نقاطی از بدن که به آنها فشار وارد می شود دقت کنید. در کل باید روی تشک احساس راحتی نمایید.
توزیع فشار تشکها متفاوت است. در تشکهای فنری بعنوان یک اصل کلی هرچه تعداد فنرها بیشتر باشد توزیع فشار مناسب تر است.
تشک های بادی معمولی بعلت تهویه کم و عدم پایداری مناسب جهت استفاده دایمی توصیه نمی شوند. اگر باد این تشکها کم باشد باعث ایجاد و تشدید کمردرد می شوند. بعلت پایداری نامناسب این تشکها در سالمندان ممکن است باعث اشکال در بلند شدن از تخت و زمین خوردن شوند.
انتخاب نوع بالشت بستگی به وضعیت خوابیدن دارد. اکثر افراد بیشترین زمان خواب را در یک وضعیت خاص می خوابند. تحقیقات نشان داده که بیشترین وضعیت در حالت خوابیدن به پهلو است. بعد از آن خوابیدن به پشت و در آخر خوابیدن به شکم است. در هر وضعیت بالشت به نحوی باید باشد که امتداد ستون فقرات حفظ شود. مثلا در فردی که به پهلو می خوابد بالشت کوتاه باعث خم شدن گردن به یک سمت و ایجاد درد گردن و آرتروز می شود.
خوابیدن به شکم بدترین نوع خوابیدن است. این نوع خوابیدن میتواند باعث سردرد، دردگردن، درد کمر و مفصل لگن شود. درصورتی که فرد نمی تواند این عادت را ترک کند باید زیر سر یک بالشت کوتاه و در زیر شکم نیز یک بالشت قرار دهد.
قرار گرفتن دو زانو روی هم باعث درد کمر و درد زانو می شود. درد زانو می تواند در داخل زانو باشد. گاهی به علت فشار بر یکی از اعصاب زانو در حالتی که زانوها روی هم افتاده است، فرد دچار دردی در زیر کشکک می شود که گاهی با احساس سنگینی در زانو همراه است. گذاشتن یک بالشت در زیر ساق پا در درد حاد کمری توصیه می شود اما قرار دادن بالشت در زیر زانو بخصوص در سالمندان ممکن است موقتا درد زانو را کم کند اما باعث می شود زانو بمرور خشک شود.
در فردی که به پشت می خوابد باید گردن در زاویه حدود ۱۵ درجه خم شدن به جلو (به سمت سینه) باشد.
در آخرین تحقیقات نشان داده شده که بالش پر و در درجه بعد بالشهای هوشمند برای بیماران دچار درد گردن همراه با افزایش درد و کاهش احساس راحتی می باشند. نشان داده شده که بالشتهای از جنس لاتکس کمترین درد و بیشترین راحتی را در بیماران همراه داشته اند.
اگر فردی دچار درد در گردن شود، بهتر است با یک متخصص طب فیزیکی مشورت کند اما بطور کلی بالشت کوتاه باعث درد در مهره های گردن می شود. افرادی که دست خود را زیر سر می گذارند ممکن است این عادت بعلت کوتاهی بالشت باشد. گذاشتن دست زیر سر می تواند باعث فشار به عصب دست و خواب رفتگی و گزگز انگشتان شود.
اشکالات ایجاد شده در گردن در اثر وضعیت نامناسب ممکن است خود را بصورت سردرد نشان دهند که به آن "سردرد گردنی" می گویند و ممکن است بصورت درد در پشت سر یا احساس فشار در چشمها حس شود. استفاده از بالشت مناسب در کنار سایر اقدامات طب فیزیکی می تواند به درمان این نوع سردرد کمک کند.
در خانمهای حامله یا در افرادی که دارای بیماریهای خاصی می باشند وضعیت تشک و تخت متفاوت است مثلا در بیماری روماتیسم ستون فقرات، حتما باید با یک متخصص طب فیزیکی از لحاظ نوع، نحوه خوابیدن و .. مشورت شود .
یا مثلا افرادی که به علت رفلاکس مری و ترش کردن باید زیر سرشان بلند باشد، قرار دادن یک بالشت زیر سر به تنهایی باعث درد گردن می شود. باید بالشت بصورت گویهایی تا کمر بیمار را حمایت کند. بالشت نامناسب می تواند باعث ایجاد یا تشدید درد شانه نیز شود.