• 1401/11/08 - 09:44
  • 226
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
هفته ملی سرطان (8 لغایت 15 بهمن)

پویش ملی مبارزه با سرطان: "فاصله‌ها را کم کنیم"

" فاصله را از بی خبری از عامل خطر سرطان، علائم و نشانه‌های سرطان و تشخیص و درمان به موقع سرطان کم کنیم."

بهداشت حرفه ای: مبارزه با سرطان

هفته ملی مبارزه با سرطان مصادف با 8 لغایت 15 بهمن ماه سال جاری، با هدف پیشگیری از بروز و مرگ و میر ناشی از سرطان و بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا، با شعار " فاصله‌ها را کم کنیم " برگزار میشود.

این پویش فرصت مناسبی است تا با اجرای برنامه‌های آموزشی، ترویجی و غربالگری در سطوح بهداشتی بتوانیم گام‌های موثری در راستای کنترل این بیماری برداریم.

 

 

سرطان‌ها یکی از مهمترین بیماری‌های غیرواگیر هستند که به دلیل ماهیت مزمن و بار بیماری ناشی از آن، رشد بی‌سابقه سرطان‌ها به خصوص در کشورهای در حال توسعه و هزینه‌های سرسام آور تشخیص و درمان این بیماریها با اولویت بالا در نظام‌های سلامت کشورها مورد پیگیری قرار می‌گیرند. سالانه بیش از صد و سی هزار مورد ابتلا به سرطان در ایران و میلیونها مورد در جهان رخ می‌دهد (موارد جدید سرطان در سال 2020 در جهان بالغ بر 19 میلیون نفر بوده است) که در صورت تشخیص به موقع و زودهنگام، بیماری در مراحل اولیه و محدود بوده، در نتیجه، درمان آن آسان تر و امکان کنترل و بهبود کامل آن بسیار زیاد است.

حدود یک پنجم سرطان‌ها به عوامل محیطی مربوط است که باعث بالارفتن خطر ابتلا به سرطان در محیط کار می شود. دلایل محیطی، مواردی هستند که احتمال بروز سرطان را افزایش می دهند از جمله آلودگی هوا، اشعه فرابنفش و مادون موجود در محیط‌های سربسته. برخی شغل‌ها نیز که خطر بعضی سرطان‌ها را افزایش میدهند به عنوان عوامل محیطی طبقه بندی میشوند مانند کشاورزی، سم پاشی، نقاشی، مبل سازی، کار در صنایع آهن، فولاد، زغال سنگ، لاستیک و کار تولید یا تعمیر کفش. سرطان‌های ناشی از کار بدنبال مواجهه با برخی مواد شیمیایی یا عوامل فیزیکی که سرطان زا شناخته شده اند، رخ می دهد. عوامل شیمیایی مانند رنگ‌های تهیه شده از مواد غیر آلی، آزبست یا پنبه نسوز وانیل کلراید، دود خودرو و... و عوامل فیزیکی شامل پرتوها و تحریک‌های فیزیکی از عوامل مهم در بروز سرطان هستند.

همانگونه که مستحضرید عمده عوامل محیطی که با مرگ و میر ناشی از سرطان ارتباط دارند، قابل تغییر و تعدیل هستند و با مداخلاتی در سطح محیط های کاری می توان جان میلیون ها نفر را در سال حفظ کرد.

همانطور که در بالا گفته شد برخی مواجهه‌ها خطر بروز سرطان را افزایش میدهند ولی اینکه چرا از دو نفر که مواجهه‌های محیطی مشابهی دارند، یکی مبتلا به سرطان میشود و دیگری مبتلا نمی شود، بدلیل وجود شرایط متفاوت فردی از جمله زمینه های ژنتیکی، سن، جنس و تفاوت در شیوه زندگی مانند تغذیه و فعالیت بدنی است. نکته مهم دیگر این است که شانس ابتلای فرد به سرطان در پاسخ به یک مواجهه محیطی بستگی به این دارد که چه مدتی، از چه فاصله ای، با چه غلظت و هرچند وقت یکبار در معرض عامل خطرزا قرار گرفته است. انجام درست شیوه‌های پیشگیری از از بروز سرطان‌های شغلی، مستلزم همکاری و آگاهی افرادی است که در معرض خطر هستند، بنابراین آموزش روش‌های حفاظتی و پیشگیری به افراد بسیار مهم است.

 

از جمله راهکارها برای محافظت کارکنان از سرطان‌های شغلی:

شناسایی افراد در معرض خطر مواجهه با عوامل سرطان زا

محیط کار را به دستگاه‌های تهویه مناسب تجهیز کنید. نصب دستگاه‌های تهویه و مکش قوی در سطح کارگاه‌ها برای خروج گردوغبار، ذرات فلزات، بخارات سمی و نیز گازهای شیمیایی از درون محیط کا سودمند و یکی از راه‌های اساسی در پیشگیری از ابتلا کارکنان به سرطان به ویژه سرطان ریه است.

تاسیسات و دستگاه‌های تهویه مطبوع را بطور منظم نورد بررسی قرار دهید تا از مناسب بودن وضعیت آنها مطمئن شوید.

نظارت بر نظافت منظم و پیوسته محیط کار طبق روش‌های ایمنی و بهداشت

نصب حفاظ بروی دستگاه‌هایی که از روغن معدنی و شیمایی استفاده می کنند جهت جلوگیری از پاشیده شدن

در صورت امکان، کاهش یا جایگزینی مواد مناسب بجای مواد سرطان زا

از برخورد غیر ضروری با اشعه ایکس تا حد امکان پرهیز کنید

وسایل حفاظت فردی مناسب ( ماسک های تنفسی مناسب، پوشش‌های ایمنی مخصوص صورت و..)

برگزاری دوره‌های آموزشی

انجام معاینات بدو استخدام و دوره ای

 

جهت دریافت نامه اداری پویش مبارزه با سرطان اینجا کلیک کنید

  • گروه خبری : اخبار
  • کد خبر : 56127

تصاویر

بهداشت حرفه ای: مبارزه با سرطان

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید