• 1391/06/29 - 16:29
  • 36
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
آموزش بهداشت حرفه ای در کارخانجات

تامین محتوی تابلو های سلامت کارخانجات

واحد بهداشت حرفه ای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قم در راستای ارائه خدمات آموزشی به کمک شما مسئولین بهداشت حرفه ای کارخانجات تامین محتوی تابلو های سلامت نصب شده در کارخانجات را بعهده دارد. بحمدالله مطالب خوبی در این رابطه آماده و قسمتی از آن از طریق همین سایت در اختیار شما قرار گرفته است.

00:00
00:00
دانلود

 

 

          همانطوریکه می دانید رسانه آموزشی ترجمه(Instructional Media) است که (Media) در لغت به واسطه،وسیله،ماده وسط یا ربط دو چیز،حد واصل و سر انجام،وسیله نقل وانتقال تعریف شده است . فردانش(1382) رسانه آموزشی را چنین تعریف می کند :«رسانه آموزشی ابزاری است برای ارائه آموزش به فراگیر وطبیعتا جزئی از فرآیند آموزش وتکنولوژی آموزشی محسوب می شود نه تمام آن».او با استفاده از یک تمثیل تعریف فوق را توضیح می دهد:«چنانچه فراگیر را مصرف کننده و آموزش را کالای مصرفی بدانیم،رسانه همان وسیله ای است که کالا را از محل تولید یا توزیع به دست مصرف کننده می رساندبه عبارت دیگر،آموزش؛کالا ،فراگیر؛ مصرف کننده ورسانه وسیله انتقال وارائه کالا به مصرف کننده یا آموزش به فراگیر است با توجه به تمثیل فوق نتیجه می گیریم که مثلاً در بسیاری از موارد که عامل اصلی آموزش معلم است رسانه آموزشی همان معلم خواهد بود.اگر فراگیر به دیدن یک برنامه آموزشی تلویزیونی دعوت شود وتمام آموزش را از تلویزیون دریافت کند، در این صورت رسانه آموزشی تلویزیون است.بنابراین رسانه آموزشی  وسیله یا عاملی است که آموزش از طریق آن به فراگیر ارائه می شود». «رسانه های آموزشی،وسایل فیزیکی هستندکه توسط آنها یک پیام آموزشی منتقل می شود»(گانیه و ریزر،1983،ص5). «رسانه مکانیزمی است که افراد از طریق آن یاد خواهند گرفت؛ بنابراین وقت کافی برای ارزشیابی بالقوه از آن را در نظر بگیرید»(اسکات،ترجمه افضل نیا،1383ص53)

امیر تیموری (1377) در توضیح نقش رسانه در آموزش ویادگیری چنین می نویسد:«در یک موقعیت ارتباطی خاص،از جمله در موقعیتهای آموزشی،انتخاب رسانه مناسب با توجه به سایر عوامل، می تواند نقش مهمی دردستیابی موثرتر به اهداف مورد نظر داشته باشد»(ص27).اوهمچنین نقش رسانه های آموزشی را در تسهیل یادگیری چنین بیان می کند:«با کمک گرفتن از رسانه های آموزشی مناسب،در بسیاری از موارد ،مفاهیم غامض وپیچیده را آسانتر وسریعتر می توان به شاگردان آموخت؛مثلا جریان پیچیده همانند سازی ودوبرابر شدن ژنها وکروموزومها در سلول به کمک یک فیلم نقاشی متحرک[انیمیشن] ویا استفاده از رسانه ساده ای نظیر تابلوی مغناطیسی سریعتر انجام می شود»(ص38)

 

یکی از موضوعاتی که به شکل اساسی  استفاده از رسانه های آموزشی را طلب می کند مسئله آموزش ویادگیری اصول بهداشت حرفه ای می باشد.«به طور خلاصه دلایل زیر را می توان به مثابه دلایل منطقی برای کاربرد رسانه ها در آموزش بهداشت کار  بیان کرد:

• با توجه به نقش مهم رسانه ها در زندگی اجتماعی،کارگران انتظار دارند که رسانه ها در محیط کار نیز چنین نقش مهمی را ایفا کنند؛ بنابراین رسانه ها عامل ایجاد انگیزش در کارگران به شمار می رود.

 • رسانه های دیداری- شنیداری با ایجاد محیط آموزشی واقعی تر، فرایند یادگیری را تسهیل می کنند.

 • رسانه های آموزشی با اصالت بخشیدن به موضوع آموزشی،رابطه میان بهداشت حرفه ای و محیط کار را برای کارگران ملموس تر می سازند.

انواع نظامهای رسانه ای آموزشی در ارتباط با رسانه های آموزشی طبقه بندی ها وتقسیم بندی های مختلف ارائه شده است که در اینجا به نمونه هایی از آنها اشاره می شود: احدیان در سال (1380) در کتاب مقدمات تکنولوژی آموزشی تقسیم بندی زیر را از رسانه های آموزشی ارائه می کند :

«1- رسانه های آموزشی غیر نورتاب در این دسته از رسانه ها،تابلوهای آموزشی،مواد آموزشی سه بعدی(مدلها،ماکتها،برشها و...)،چارتها ،پوسترها ونمودارها قرار می گیرد.

2- رسانه های آموزشی نورتاب ساکن در این دسته رسانه هایی نظیر فیلم استریپ واسلاید قرار می گیرد.

3- رسانه های آموزشی نورتاب متحرک در این دسته رسانه هایی نظیر: فیلمهای متحرک،تلویزیون،تجهیزات ویدئویی وتلویزیون مدار بسته قرار می گیرد».

انتظار داریم در هر واحد کاری تعدادی تابلو آموزشی تحت عنوان تابلو سلامت نصب شده باشد. واحد بهداشت حرفه ای به کمک شما مسئولین بهداشت حرفه ای کارخانجات تامین محتوی این تابلو ها را بعهده دارد. بحمدالله مطالبی که تاکنون برای این تابلو ها در نظر گرفته ایم شامل :

الف ) مطالب ادامه دار

1) مسابقه پیام بهدان

2) پیام های بهداشت حرفه ای

2) پیام های بهداشت روان

ب) مطالب موردی

1) پمفلت

2) پوستر

3) اطلاعیه های بهداشتی

می باشد.

به روز نگهداشتن این تابلو ها

این وظیفه در شرکت های زیر 20 نفر شاغل بعهده رابط بهداشت کار

در شرکت های 20 تا 49 نفر بعهده بهگر / مسئول بهداشت حرفه ای

در شرکت های بالای 50 نفر بهداشتیارکار / مسئول بهداشت حرفه ای می باشند.

امیدواریم بازرسان ما در بازدیدهایی که از کارخانجات انجام می دهند گزارشات مثبتی از این اقدامات ارائه دهند.

  • گروه خبری : اخبار
  • کد خبر : 9278
کلمات کلیدی