• 1400/10/19 - 06:31
  • 420
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
دوازدهمین بسیج ملی آموزش همگانی تغذیه در سال 1400

دوازدهمین بسیج ملی آموزش همگانی تغذیه در سال 1400

یکی از مهم ترین عوامل شکل دهنده الگوی غذایی جامعه، مجموعه عادات، فرهنگ غذا و تغذیه ای افراد آن جامعه است. این عادات از بدو تولد در درون خانواده شکل می گیرد که خود وابسته به بستری است که جامعه فراهم می آورد.

دوازدهمین بسیج ملی آموزش همگانی تغذیه در سال 1400

دوازدهمین بسیج ملی آموزش همگانی تغذیه در سال 1400 با شعار

» تغذیه، کرونا، واکسیناسیون«

گروه بهداشت حرفه ای قم در راستای مشارکت در دوازدهمین بسیج ملی همگانی تغذیه که امسال با شعار تغذیه، کرونا، واکسیناسیون برگزار می شود از شما مسئولین بهداشت حرفه ای واحدهای کار انتظار دارد با انتشار این مطالب در واحد کاری تحت پوشش خود یا از طریق شبکه های اجتماعی مانند همیشه سهمی در ارتقای سلامت جامعه ایفا نمایید.

یکی از مهم ترین عوامل شکل دهنده الگوی غذایی جامعه، مجموعه عادات، فرهنگ غذا و تغذیه ای افراد آن جامعه است. این عادات از بدو تولد در درون خانواده شکل می گیرد که خود وابسته به بستری است که جامعه فراهم می آورد.

اما مجموعه عواملی که این بستر را می سازد از فرهنگ و آداب و سنن هر جامعه گرفته شده است که خود تحت تأثیر وضعیت جغرافیایی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و آگاهی های تغذیه ای در افراد جامعه است. سوء تغذیه ناشی از فقر غذایی و نیز سوء تغذیه حاصل از رفاه (پرخوری، بدخوری و عوارض آن ها) به نحو چشمگیری تحت تأثیر عوامل فرهنگی است. مشکلات مصرف در جامعه ایرانی منحصر به طبقات پایین درآمدی نیست بلکه تعداد قابل توجهی از خانوارهای ایرانی با درآمد بالا نیز قادر به انتخاب صحیح مواد غذایی که تأمین کننده سلامتی آنان باشد، نیستند و انتخاب آن ها گاه مشکل آفرین نیز می باشد.

یکی از مشکلات احتمالی، افزایش شیوع بیماری های واگیر (کرونا و...) و غیرواگیر (دیابت نوع دو، پرفشاری خون و...) است. بیماری های غیر واگیر مهم ترین علت مرگ و میر در کشور به شمار می رود به طوری که 76 % درصد بار بیماری ها در ایران به بیماری های غیر واگیر اختصاص دارد. یکی از مهم ترین عوامل خطر بیماری های غیر واگیر و نیز از فاکتورهایی که موجب تضعیف عملکرد سیستم ایمنی بدن و به تبع کاهش توان مقابله با بیماری های واگیردار همچون کرونا می شود؛ تغذیه نامناسب و مصرف زیاد قند، نمک و چربی است. مطالعات انجام شده نشان داده است که  کم تحرکی و تغذیه نامناسب و الگوی غذایی نادرست، بیشترین علت بروز اضافه وزن و چاقی، بیماری های قلبی و عروقی، دیابت نوع دو و برخی از انواع سرطان ها است.

بر اساس توصیه سازمان جهانی بهداشت، کمتر از ۱۰ درصد انرژی روزانه باید از قندهای ساده تامین شود و در حال حاضر به علت شیوع روز افزون بیماری دیابت، اضافه وزن وچاقی به تامین کمتر از ۵ درصد انرژی از قندهای ساده تاکید دارند که به طور متوسط برای یک فرد سالم، ۲۵ گرم شکر یا مواد غذایی حاوی  آن در روز است. همچنین، حداکثر مقدار مصرف روزانه نمک پنج گرم، معادل یک قاشق چایخوری است؛ در حالی‌ که میزان مصرف نمک در خانوارهای ایرانی 3-2 برابر این مقدار برآورد شده است.

از سوی دیگر افزایش مصرف روغن و چربی به ویژه چربی های غیر اشباع از طریق مصرف بی رویه غذاهای آماده (فست فودها) و برخی غذاهای چرب و سرخ شده نیز موجب افزایش شیوع بیماری های غیر واگیر نظیر بیماری های قلبی–عروقی، دیابت و برخی سرطان ها از جمله سرطان پروستات و سینه شده است. بر اساس مطالعه سبد غذایی مطلوب ایرانیان در سال ۹۱، سرانه مصرف روغن و چربی ۴۶ گرم است که از سبد مطلوب (۳۵ گرم)  بیشتر است.

یکی از اقدامات مهم در کاهش بروز بیماری های غیر واگیر و واگیردار، افزایش سطح آگاهی مردم جامعه از طریق تداوم و استمرار برنامه های آموزش همگانی تغذیه صحیح است. در همین راستا دفتر بهبود تغذیه جامعه، در جهت ارتقاء سواد تغذیه ای جامعه (که از اولویت های برنامه نظام سلامت در کشور است)؛ هر ساله اقدام به برگزاری «بسیج ملی آموزش همگانی تغذیه» در سراسر کشور می کند که  در سال جاری نیز همچون سنوات گذشته دوازدهمین بسیج ملی آموزش همگانی تغذیه با شعار «تغذیه، کرونا، واکسیناسیون» از تاریخ 15 الی 30 دی ماه با همکاری سازمان ها و نهادهای بین بخشی هم زمان با سراسر کشور برگزار می شود.

راهبرد اصلی در اجرای این برنامه، آموزش همگانی ثمر بخش، آموزش گروه های خاص موثر بر فرهنگ و سواد تغذیه ای جامعه، حساس سازی و اطلاع رسانی در سطوح مختلف اعم از سیاستگزاران، برنامه ریزان و عوامل اجرایی دخیل در امر غذا و تغذیه استان، شهرستان ها و عموم جامعه با همکاری های درون و بین بخشی است.

لذا انتظار داریم مسئولین محترم بهداشت حرفه ای با نتشار مطالب آموزشی این صفحه سهمی در ترویج تغذیه صحیح داشته باشند  ضمنا برای برگزاری کلاس حضوری چنانچه فضای مناسب وجود داشته باشد و حداقل 50 نفر مستمع در کلاس باشند کارشناس تغذیه اعزام خواهد شد

گروه سلامت کار معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی قم

  • گروه خبری : پیام سلامت
  • کد خبر : 49206

تصاویر

تغذیه کرونا واکسیماسیون1 تغذیه کرونا واکسیناسیون 2 ارزش غذایی حبوبات تغذیه کرونا واکسیناسیون 3 تغذیه کرونا واکسیناسیون 4 تغذیه کرونا واکسیناسیون 5 تغذیه کرونا واکسیناسیون 6

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید